Macbook – laddare och MacOS

Kort information kring din lånedator.

Laddare
Om din laddare går sönder till din MacBook Air på grund av slitage eller oaktsamhet så som en trasig kabel – då måste du själv införskaffa en ny enhet.

Modellen du behöver heter MagSafe 2 och du finner den hos teknikbutikerna vid exempelvis gågatan i centrala Uppsala – eller via de vanliga webbshopparna. Ju större watt-tal ju snabbare laddas din dator upp.

Priset varier från runt ~ 250.– upp till 750.– beroende på styrka.


MacOS
I nuläget gäller för skolans elever och personal operativsystemet MacOS Catalina. BigSur är det senast släppta operativsystemet från Apple – och det ska i nuläget inte installeras.

Detta beror främst på att kommunens provsystem Dugga inte är helt kompatibelt med BigSur, vissa musikprogram inte är kompatibla – samt att professionella drivrutiner som behövs inom Film, TV & Radio inte är kompatibla i nuläget. Detta brukar ändras med tiden och mer information kommer då via ITSL.

MacOS Catalina
Om du inte har installerat Catalina på din Mac gör det genom länken här nedan som öppnar AppStore. Koppla in strömmen i datorn, stäng av alla öppna program, klicka på länken MacOS Catalina 10.15. Installera. Tar ungefär en timme att uppgradera.

Är du osäker och behöver hjälp kontakta IT-Stöd på skolan eller via ITSL.

Ordbehandling och liknande
Vi rekommenderar att fritt ladda ner Apples programserie med Pages, Numbers och Keynote. De tar liten plats och läser/skriver även filer från Microsoft. Apples program går även att använda direkt i webbläsaren via icloud.com

Du som elev har också via Skolportalen tillgång till Office365 med bland annat Word, Powerpoint och Excel. Där kan du använda dessa online i en webbläsare. Du kan även installera programmen i din dator, men de tar större utrymme än Apples motsvarande program.

Spara som PDF
Samtliga program i en Mac kan spara dokumenten som PDF via menyn Arkiv > Skriv ut > PDF – Den finns alltid där som en knapp nere till vänster i skrivut-fönstret.

 

Uppdaterad: