Bild & Form

Gillar du inredning, design, arkitektur, konst och mode? Vill du arbeta kreativt och konstnärligt? Då är vårt bild- och formprogram med inriktning mot design, konst och arkitektur den rätta utbildningen för dig!

Ansökningskod: ESBIL-UEG
Vill du få en högskoleförberedande utbildning inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena? Vill du söka vidare till högre studier inom t.ex konst, design, grafisk design, visuell kommunikation eller arkitektur?

Estetiska programmet Bild och form med inriktning konst, design och arkitektur passar dig som är intresserad av att arbeta med konstnärliga uttryck samtidigt som du får behörighet för vidare studier på högskola eller universitet. Inom ramen för det obligatoriska individuella valet har du möjlighet att lägga till kurser som ger särskild behörighet till en mängd olika utbildningar.
Vilken väg du än väljer kommer du att ha nytta av de kunskaper och kompetenser som du fått på programmet.
Design i praktiken
Hos oss kommer du lära känna en mängd olika tekniker och material som akvarell, acryl, olja, kol, blyerts, olja, grafiska tryck, gjutning, lera, gips, blandtekniker men även digitala program som pixel- o vektorgrafik. Olika typer av bild- och formtekniker för att skapa både två- och tredimensionella verk.

Du utvecklar grundläggande färdigheter och arbetar i fördjupade konstnärliga processer inom teckning, måleri, foto, grafik, skulptur, keramik, design, arkitektur, digitalt skapande och formgivning.

Genom att utmana och utveckla din kreativitet tillsammans med andra och utifrån olika perspektiv får du möjlighet att hitta ett eget formspråk och stärka din identitet som bildskapare.
Vi uppmuntrar ett nyfiket och experimenterande arbetssätt där du utvecklar både dina praktiska färdigheter, ditt kritiska tänkande och ditt intellekt. Du får en inblick i konstens och kulturens kraft och möjlighet i våra liv och i vårt samhälle.
Design som yrkeEfter dina tre år hos oss har du en bra bas för fortsatta studier inom universitet och högskola. Här är några exempel på yrken efter avslutade universitet/högskolestudier; konstnär, lärare, designer, projektledare, arkitekt, samhällsvetare, skulptör, grafiker, fotograf, kurator, art director, sjukgymnast, bildlärare, kommunikatör, illustratör, socionom, bibliotikarie.

Skolor med högre utbildningar inom ämnesområdet är till exempel högskolor för fri konst, arkitektur, hus/inredning/landskap, textil-/modeutbildningar, lärarutbildningar, grafisk design, industridesign, konsthantverk, keramik och glas, fotohögskolor, designhögskolor.
Info Bild & Form, DKA
Uppdaterad: