Film, TV & Radio

Vill du arbeta med film och TV? Vill du lära dig att skapa och kommunicera med ljud och rörlig bild? Tycker du om att arbeta med kreativa projekt i grupp? Då passar vår film, TV & radio-produktionsutbildning dig.

Ansökningskod: ESEST-UEG
Inriktning estetik och media

På Film-, TV- och Radioproduktion lär du dig arbeta med rörlig bild och ljud – från idé och manus till färdig produktion. Du får arbeta i olika yrkesroller, som till exempel filmfotograf, ljussättare, programledare, redigerare och manusförfattare. En stor del av utbildningen arbetar du med digitala redigeringsverktyg som FinalCutProX, LogicProX med flera.

Vår teknik är av så kallad broadcaststandard. Det innebär att vi arbetar på en hög nivå med samma typ av kameror, bildmixer, ljus och ljudbord som man gör ute i branschen – det är på riktigt helt enkelt.

Hos oss lär du dig göra TV-produktioner, kortfilm, musikvideo, reportage med mera. Du jobbar i vår studio, i våra digitala redigeringsrum – men även ute på liveinspelningar vid konserter och musikaler.

Du lär dig också ljudteknik och att producera radioprogram. Du arbetar både utanför skolan och i någon av skolans ljudstudios med att skapa ljud-, radio-, drama och musikproduktioner. Vi sänder egna podprogram direkt från skolan.

Efter dina gymnasiestudier har du möjlighet att
arbeta på produktionsbolag, med webb-tv, på tv- och radiostation – eller på andra mediebolag.

Utbildningen togs fram tillsammans med Sveriges Televisions utbildningsenhet under dåvarande skolans namn GUC Uppsala.

Film, tv & radio efter gymnasiet

Utbildningen ger även en bra grund för vidare studier vid högskola inom film, radio, journalistik och medie- och kommunikationsvetenskap.

Vidare studier kan till exempel även ske inom Film- och TV-produktion / Manus för film- och TV / Ljud- och musikproduktionsprogrammet vid Högskolan Dalarna, Stockholms dramatiska högskola och JMK vid Stockholms universitet.

Sen finns det även exempelvis TV-produktionsutbildning vid Gamleby folkhögskola (ett populärt val och en bra port för att komma in i den svenska tv-branschen), Film & TV-produktion vid Gotlands folkhögskola, Filmlinjen vid Katrineholms och vid Molkolms folkhögskolor – med flera.

Flera av våra studenter har även studerat vidare vid Sydney Film School, New York Film Academy, South Seas Film & Television Nya Zeeland, Arts University Bournmouth – och vid flera andra film- och tv-utbildningar runt om i världen.

Info Film, TV & Radio

8 juni 2017