Bild & Form

Gillar du inredning, design, arkitektur, konst och mode? Vill du arbeta kreativt och konstnärligt? Då är vårt bild- och formprogram med inriktning mot design, konst och arkitektur den rätta utbildningen för dig!

Ansökningskod: ESBIL-UEG
Inriktning bild och formgivning, profilering mot konst, design och arkitektur.

Vi ger dig grundläggande kunskaper inom olika designområden, som till exempel arkitektur, inredning och grafisk design.
Vill du få en högskoleförberedande utbildning inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena? Vill du söka vidare till högre studier inom t.ex konst, design, grafisk design, visuell kommunikation eller arkitektur?

Estetiska programmet Bild och form med inriktning konst, design och arkitektur passar dig som är intresserad av att arbeta med konstnärliga uttryck samtidigt som du får behörighet för vidare studier på högskola eller universitet. Vilken väg du än väljer kommer du att ha nytta av de kunskaper och kompetenser som du fått på programmet.

Design i praktiken
Hos oss kommer du lära känna en mängd olika tekniker och material som akvarell, acryl, olja, kol, blyerts, olja, grafiska tryck, gjutning, lera, gips, blandtekniker men även digitala program som pixel- o vektorgrafik. Olika typer av bild- och formtekniker för att skapa både två- och tredimensionella verk.

Du utvecklar grundläggande färdigheter och arbetar i fördjupade konstnärliga processer inom teckning, måleri, foto, grafik, skulptur, keramik, design, arkitektur, digitalt skapande och formgivning.

Genom att utmana och utveckla din kreativitet tillsammans med andra och utifrån olika perspektiv får du möjlighet att hitta ett eget formspråk och stärka din identitet som bildskapare. Vi uppmuntrar ett nyfiket och experimenterande arbetssätt där du utvecklar både dina praktiska färdigheter, ditt kritiska tänkande och ditt intellekt. Du får en inblick i konstens och kulturens kraft och möjlighet i våra liv och i vårt samhälle.

Design som yrke
Design är en växande sektor i samhället. Enkelt uttryckt handlar design om att göra tillvaron mer attraktiv och funktionell, därför efterfrågas människor med designkompetens inom allt fler områden.
Exempel på yrken är konstnär, lärare, designer, projektledare, arkitekt, samhällsvetare, skulptör, grafiker, kurator, art director, sjukgymnast, bildlärare, kommunikatör, illustratör, socionom. Inom ramen för det obligatoriska individuella valet har du möjlighet att lägga till kurser som ger behörighet till en mängd olika yrken.

Exempel på skolor med konstnärliga utbildningar

– Arkitekturutbildning på KTH, LTH Chalmers och högskolan Umeå

– Inredningsarkitektur Konstfack HDK